Пламъците продължават да превземат гръцките острови. Горският пожар, който вече цяла бушува

...
Пламъците продължават да превземат гръцките острови. Горският пожар, който вече цяла бушува
Коментари Харесай

Пламъците продължават да превземат гръцките острови

Пламъците не престават да завладяват гръцките острови.  Горският пожар, който към този момент  цяла бушува остров Родос, досега е изпепелил към 34 200 хектара.

Пожарът към момента не е овладян.  Вчера нещата се утежниха,  тъй като огънят мина през защитните уреди и бяха осъществени нови евакуации в централната и южната част на острова.

“Ние сме във война – напълно съсредоточени върху пожарите ”, съобщи министър-председателят Кириакос Мицотакис по време на спор в Народното събрание. “През идващите дни и седмици би трябвало да останем в непрекъсната подготвеност ”, сподели още той.

Горски пожари бушуват на островите Корфу и Евия  и изключително в Пелопонес, Южна Гърция. През последните 24 часа са избухнали 63 нови пожара, не всички са рискови, след 64-те, които избухнаха през предходните 24 часа, заяви Министерството за климатичните рецесии и гражданска отбрана. След ден на относителна отмора, противопожарната работа разгласи, че по-голямата част от остров Крит, като се изключи районната единица Хания, както и Родос и околните острови, са изправени пред огромен риск (категория 5, най-високата) от нови огнища на пожари.

Регионите Атика, Централна Гърция, Западна Гърция, Пелопонес, Хания, две от четирите районни единици на район Тесалия (Лариса и Магнезия), Йонийските острови на запад, Додеканезките острови в югоизточната част на Егейско море, както и островите Икария и Самос на север, са класифицирани в категория 4 (много висок риск).

В Родос огънят е изцяло непредсказуем.   “Той се популяризира на всички места и е изцяло неконтролируем. Да забележим какво ще успеем да спасим ”, споделя Никос Димелис, ръководител на община Архангелос.

Пожарът от ден на ден наподобява на този, който опустоши остров Евия през август 2021 година

А в Евия пожарът, който стартира  около обяд в неделя и до през вчерашния ден сутринта се считаше за “овладян ”,  също се съживи, достигайки морето.  Въпреки че пожарът на Евия мина през селата, се допуска, че е нанесъл дребни вреди на къщите, навеси и обори за животни, настояват локални поданици, които оповестяват, че 38-годишен пастир е липсващ.

Първоначално от полицията твърдяха, че той е липсващ преди началото на пожара, само че жителите на селото са споделили, че са го видели в неделя и той е бил доста обезпокоен за овцете си. Брат му отишъл в локалния полицейски сектор късно в понеделник, с цел да заяви за изгубването му.

Нинова: Идеята за промяната на националния празник има цел

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР